12 Tips voor gezonde werknemers

Duurzame inzetbaarheid is momenteel een hot topic. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt 12,5 miljoen euro vrij voor projecten om werkenden langer gezond en vitaal aan het werk te houden. In september start een nieuwe ESF-regeling (Europees Sociaal Fonds) ‘Duurzame inzetbaarheid regio’s en sectoren’. Voor nu alvast 12 tips voor gezonde werknemers voor u op een rij.

Op de werkplek

Tip 1: Stand up!
Lang zittend werken is een absolute don’t. Houd je vergaderingen en meetings eens aan sta-tafels of werk staand aan je bureau. Zo blijft de aandacht er beter bij en onderbreek je de ‘zittijd’.

Tip 2: Niet op het puntje van de stoel
Tijdens een horrorfilm kan het geen kwaad, maar achter je bureau is zitten op het puntje van de stoel een absolute afrader. Door deze houding overspan je de spieren in je rug, waardoor rugklachten ontstaan. Zorg dus dat je altijd achterin je stoel zit tijdens het werk.

Tip 3: Groen op je bureau
Planten produceren zuurstof en verhogen je productiviteit en creativiteit. Neem een plantje op je bureau of naast je werkplek. Naast de gezonde werking zorgt een plant ook voor een vrolijke sfeer op de werkvloer!

Sport & Beweging

Tip 4: Take a sitting break
Zitten is het nieuwe roken, hoe ga je dit tegen? Heel eenvoudig, door elke 20 minuten een alarm te zetten. Wanneer het alarm gaat, sta je op, reset je de wekker, strek je even uit en loopt een paar meter. Vervolgens kun je weer aan de slag! Hoeveel je naast je werk ook sport, het zitgedrag compenseer je niet. Een sitting break is dus essentieel!

Tip 5: Samen actief worden
Leuke fysieke activiteiten leiden niet alleen tot een hechter team en een leukere sfeer op de werkvloer, het zorgt er ook voor dat iedereen een beetje actiever wordt. Wandelen tijdens de lunch, een interne competitie met verschillende sporten of yogasessies op kantoor zijn zomaar wat voorbeelden om samen actief te worden!

Eten & drinken

Tip 6: Voorkom de trek in ongezonde snacks
Het is belangrijk dat werknemers ontbijten. Een eiwitrijk ontbijt en lunch voorkomen dat je later op de ochtend of middag last krijgt van een flinke dip die je laat snakken naar ongezonde snacks. Zo blijf je productief gedurende de hele ochtend en middag zonder dips. Gezonde eiwitrijke producten waar je aan kunt denken, zijn eieren, noten en zaden, vis of gevogelte. Ontbijt moet bij voorkeur gegeten worden binnen twee uur na het ontwaken en moet zo’n 20-35% van de dagelijkse calorieën geven.

Tip 7: Meer groente en fruit
Groente zit boordevol vitaminen en mineralen en fruit is het snoep van een gezonde eter. Een gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om alle verschillende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Aan de kleur van het groente en fruit kun je vaak zien welke voedingsstoffen erin zitten. Door groentes en fruit van alle verschillende kleuren te eten, weet je zeker dat je de verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.

Tip 8: Maak water aantrekkelijker
Ook op de werkvloer is water onmisbaar voor het opnemen van voedingsstoffen en afscheiden van afvalstoffen in het lichaam. Water drinken in plaats van frisdrank is een kleine stap die tot een groot resultaat leidt. Water populairder maken, kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een waterkoeler op een centrale plek op kantoor.

Teambuilding

Tip 9: Interactie buiten de werkplek
Een gezonde werknemer die lekker in zijn vel zit, kan lang niet alleen maar op de werkplek zelf gerealiseerd worden. Breng je personeel ook buiten de werkvloer met elkaar in contact. Belangrijk hierbij is een goede work/life balans. Zorg voor een goede kantine waar men samen kan komen, organiseer borrels op de vrijdagmiddag of spreek af voor een picknick in het park.

Mentale fitheid

Tip 10: Dagelijkse ‘mental health break’
Om even te ontsnappen aan de stress die werk kan opleveren, is het inschakelen van een mental health break een aanrader. Neem de stress en drukte weg door de computers even uit te schakelen en ruimte te maken voor bijvoorbeeld meditatie of simpelweg dagdromen. Dit hoeft niet langer dan een kwartier te duren, waarna iedereen weer met een frisse blik aan de slag kan!

Tip 11: Werkgever als voorbeeld
Gezond personeel begint bij de werkgever als goed voorbeeld. Eisen en verplichtingen stellen, is lang niet altijd dé manier om doelen te bereiken. Inspireer, licht voor, maak mensen bewust en geef het goede voorbeeld als werkgever. Verplichten werkt vaak averechts.

Tip 12: Werktelefoon voor werknemers
Rust buiten werktijd is zeer belangrijk, op weg naar gezondere werknemers. Om werk en privé gescheiden te houden, is het goed dat medewerkers over een aparte werktelefoon beschikken, naast hun mobiele privé telefoon. Na werktijd en tijdens vakantie blijven werknemers dus alleen privé bereikbaar en is er ruimte voor ontspanning.

Bron: www.lengersdorf.nl