5 direct bruikbare tips om meer zelfvertrouwen uit te stralen

5 direct bruikbare tips om meer zelfvertrouwen uit te stralen


Tip 1: Let op je houding

Je lichaamstaal zegt meer dan 1000 woorden. Hoe daadkrachtig en assertief je overkomt bij anderen wordt vooral bepaald door je lichaamshouding.

Dit zijn de dingen waar je op moet letten:

• Sta met beide voeten stevig en stabiel op de grond en maak jezelf zo groot als je kan;
• Trek je schouderbladen naar achteren en zorg dat ze een rechte hoek maken;
• Houd je kin omhoog en kijk recht voor je uit.

Tip 2: Praat traag en articuleer duidelijk

Als je onzeker of gestrest bent ga je automatisch sneller praten. Je geeft daarbij als het ware het signaal aan de ander dat wat je zegt niet belangrijk is en dat je er snel van af wilt zijn.
Praat dus rustig en neem de tijd om je gedachten duidelijk te formuleren.
Spreek duidelijk en traag. Op die manier krijg je veel meer impact en overtuigingskracht.

Mensen die onzeker zijn gaan automatisch ook een hoger stemgeluid produceren dan hun natuurlijke stem, terwijl een lagere stem kenmerkend is voor zelfverzekerde en sterke persoonlijkheden.

Tip 3: Gebruik je emotionele Intelligentie

Emoties kunnen een zeer sterke impact hebben op hoe we ons voelen. Leren deze emoties te onderkennen en ze een plaats te geven zal je helpen om jezelf beter in balans te houden, ook als het wat moeilijker gaat.
Laat je jezelf meesleuren in de waterval van je emoties? We hebben meer invloed op onze emoties dan we denken. Wie op een bewuste manier met emoties kan omgaan staat sterker en succesvoller in het leven.

Tip 4: Werk aan je uitstraling

Misschien klinkt het oppervlakkig maar iedereen wordt door anderen beoordeeld op hun uiterlijk. Als je van nature een sterk charisma hebt, dan maakt het niet veel verschil wat voor kleren je draagt, maar wie niet over een sterke natuurlijke uitstraling beschikt kan maar beter verzorgd en onberispelijk voor de dag komen. Denk na over welke boodschap je visueel wilt uitstralen en zorg dat je verschijning coherent is daarmee. Zo kom je daadkrachtig en authentiek over.

Tip 5 : Ruim de ballast op in je hoofd

Het allerbelangrijkste misschien, zijn de beperkingen die we onszelf opleggen. De mentale barrières waardoor we onszelf weerhouden om een sterke en zelfzekere indruk te maken. Doorbreek je gedachtepatroon dat je niet goed genoeg bent, het niet verdient, geen recht hebt op aandacht, waardering, respect en succes.

 

Vind jij het als leidinggevende lastig om zelfverzekerd over te komen ten opzichte van jouw team, of wil je zelfverzekerder overkomen bij bijvoorbeeld presentaties? Kijk eens bij onze management– en persoonlijke effectiviteit trainingen!

 

Bron: Allesoverhr.nl