Burn-out: symptomen en voorkomen

Grijp burn-outklachten aan om anders te gaan werken. ‘Bevrijd je van het heilige moeten van belangrijke dingen.’

Volgens een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft één op de acht Nederlanders last van burn-outklachten. Eén op de acht! Sommige mensen denken dat je een burn-out krijgt door te hard werken, maar dat is niet zo. Na een dag hard werken ga je moe maar tevreden naar huis en kun je ’s nachts lekker slapen. Burn-out komt door emotionele uitputting. De symptomen zijn: een leeg gevoel, ’s morgens al moe zijn en je uitgeput voelen van je werk.

Burn-out symptomen
Emotionele uitputting is te vergelijken met het overbelasten van een spier. Als je tijdens het sporten te veel van je spieren vergt, blokkeren ze. Je hebt niets in de gaten totdat ineens….pats!… iets knapt en je geen stap meer kunt verzetten.

Bij een burn-out gebeurt iets vergelijkbaars. Je overbelast geen spier, maar je emotionele draagkracht. Emotionele uitputting ontstaat door piekeren en angst. Piekeren over het vele werk dat af moet, over het behoud van je werkplek, over de doelen die misschien niet haalt. Hoe meer je piekert hoe groter je angst wordt. Totdat niets meer belangrijker is dan je werkproblemen. Je denkt er dag en nacht aan. Je kunt niet slapen, waardoor je overdag minder goed functioneert. Daarover pieker je ook, waardoor je nog slechter slaapt. Zo beland je in een vicieuze cirkel die uiteindelijk leidt tot burn-outklachten.

Waarom al dat piekeren en die angst? We kunnen slecht accepteren dat de dingen niet gaan zoals we willen. Je haalt een doel niet. Je baas is ontevreden. Je hebt je werk niet af. Dat lijkt zo verdraaid belangrijk dat het je gedachten gaat beheersen.

Burn-out voorkomen
De oplossing is eigenlijk simpel. Focus je niet op die heel belangrijke dingen maar op de inspanning die haalbaar is. Hoeveel klussen er ook liggen en hoe belangrijk die ook lijken, jij kunt er maar acht uur per dag aan werken. Acht uur lang doe je je stinkende best, geef je alles wat je in je hebt.

Wees als een houthakker die een groot bos moet omhakken. De ene dag is het goed weer en velt hij veel bomen, de andere dag regent het en zijn het er minder. Dat geeft niet, de houthakker doet wat hij kan. Als hij maar stug doorgaat, zijn uiteindelijk alle bomen omgehakt.

Deze mentaliteitsverandering vergt enige oefening. Als je burn-out klachten bij jezelf ontdekt, richt je dan op wat je redelijkerwijs kunt doen en doe die dingen met hart en ziel. Meer niet. Dat is een bevrijdende ervaring.

Je zult zien dat veel van je collega’s gevangen zitten in het heilige moeten van belangrijkedingen. En waarschijnlijk je baas ook. Maar jij niet meer. Je bevrijdt jezelf uit het gekkenhuis.

Als je dit onder de knie krijgt, zijn burn-out symptomen een leermeester geworden. Elke keer als ze de kop opsteken, weet je dat je dingen weer te belangrijk aan het maken bent. En dat je aan het piekeren bent geslagen. Dat het tijd is om je te concentreren op het doen van inspanningen in plaats van op het halen van een doel. Het doel heiligt de middelen niet. De middelen heiligen het doel.

Weer grip op zaken krijgen en jezelf effectief wapenen tegen tijdsgebrek? Informeer dan vrijblijvend naar onze training timemanagement. 

Bron: Intermediair.nl