Dipje? 7 tips om fit te blijven op je werk

Dipje? 7 tips om fit te blijven op je werk

Zit jij ook vaak te gapen achter je computer op het werk? En heb je in de ochtend al vaak last van een dip? Helpen die paar koppen koffie je ook niet fris en fit te blijven? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die wel helpen!

Tip 1: Drink water
Koffie lijkt de ideale oppepper en veel mensen kunnen ’s morgens dan ook niet zonder hun ‘bakkie leut’. Om je lichaam van voldoende vocht te voorzien, is water drinken het beste. Niet alleen daalt je energieniveau bij een vochttekort, ook is dehydratatie van invloed op je humeur.

Tip 2: Beweeg
Zorg dat je voldoende beweging krijgt. Als je de hele dag achter je computer blijft zitten, kun je zeker een energiedip verwachten. Neem de trap, loop naar je collega in plaats van een mailtje te sturen en doe ook regelmatig stretch-oefeningen.

Tip 3: Geen ‘zware’ lunch
Neem een lichte lunch. Na een zware maaltijd, heeft het lichaam energie nodig om je lunch te kunnen verteren. Neem een salade, fruit of een paar gezonde boterhammen en geen kroketten of tosti’s.

Tip 4: Ga in je pauze naar buiten
Maak een lekkere wandeling na de lunch en ga even naar buiten. Niet alleen zal je opknappen van de frisse lucht, ook de beweging zal je goed doen. Uit onderzoek is gebleken dat een wandeling van tien minuten je energieniveau twee uur langer verhoogt doordat er extra zuurstof door je aderen, hersenen en spieren gepompt wordt. Ook zou een wandeling je kantoorsnoeplust verminderen. Engelse onderzoekers ontdekten dat kantoorstoelplakkers bijna twee keer meer chocola eten als medewerkers die regelmatig hun werk onderbreken voor wat beweging.

Tip 5: Ga even iets anders doen
Zit je al een paar uur hetzelfde te doen? Maak even een praatje met een collega. Of heb je een klusje liggen waarvoor je even niet naar je computerscherm hoeft te staren? Ga dat even doen. Door de hele dag naar je scherm te staren, kun je last krijgen van je ogen. Helemaal als je een werkplek hebt in een gebouw met airco, de lucht zal hierdoor vaak droog zijn.

Tip 6: Neem een gezond tussendoortje
Een daling in je bloedsuikerspiegel is ook vaak de oorzaak van een energiedip. Een futloos gevoel is het gevolg. Door een tussendoortje te nemen kun je dat voorkomen. Neem geen chocoladereep of koek, een gezonder alternatief is een handje walnoten of een stuk fruit.

Tip 7: Let op je ademhaling
Door diep in en uit te ademen verhoog je het zuurstofniveau in je lichaam, hierdoor krijg je meer energie. De beste ademhaling is de ademhaling via de buik en niet door de borst zoals de meeste mensen dat meestal doen. Heb je moeite met de buikademhaling? Leg je hand op je buik. Als je inademt, moet je buik uitzetten. Bij het uitademen valt hij weer in.

Bron: gezondheidsnet.nl