Effectief samenwerken

Effectief samenwerken

Iedereen is het ermee eens dat het teamwork of groepswerk voor het succes van een bedrijf essentieel is. Samenwerken met verschillende mensen is echter niet altijd even makkelijk.

Als teveel mensen dezelfde teamrol hebben, is er een grote kans dat er niet effectief gewerkt wordt, of dat er conflicten ontstaan. Een effectief team bestaat immers uit mensen met verschillende kwaliteiten en persoonlijkheden. Maar welke rollen zijn er nu aanwezig in mijn team?

Het Teamrolmanagement van Belbin is een methode die u wellicht een stapje verder helpt. Deze gaat ervan uit dat verschillende persoonlijkheidskenmerken de effectiviteit van een team bepalen.

De teamrollen:

Teamrollen-van-Belbin

 

Naast een inhoudelijke teamrol vervult elk teamlid ook een rol die van nature bij hem of haar past. Dit heeft te maken met zijn of haar karakter en wordt de natuurlijke teamrol genoemd. Belbin raadt organisaties daarom aan de portefeuilles in het team niet alleen te verdelen op grond van vakinhoudelijke ervaring, maar ook de karakters mee te nemen.

Met de Belbin-test kunnen werknemers eenvoudig hun rollen bepalen en kan een team effectief worden samengesteld.

Tips voor het werken in groepen

  1. Zorg dat iedereen goed weet wat het gemeenschappelijk belang van het team is.
  2. Respecteer en maak gebruik de individuele verschillen.
  3. Maak duidelijke afspraken
  4. Spreek elkaar aan op gemaakte afspraken
  5. Durf waardering én irritaties uit te spreken
  6. Bespreek het groepsproces. Wat ging goed en wat was minder? Waardoor kwam dat? Hoe kan dat anders?

Wilt u meer weten over het effectief inzetten van teams of leidinggeven en wat Odygós hierin voor u kan betekenen? Neem dan zeker even contact met ons op.