Vergadertypes: Ben jij rood, groen, geel of blauw?

Vergadertypes: Ben jij rood, groen, geel of blauw?

Het DISC-model bestaat uit vier stijlen: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus. We hebben ze allemaal, in onze eigen unieke mix, in ons. Eén stijl is echter het meest aanwezig en laten we het vaakst zien in ons gedrag. Dit is onze basisstijl. Door elkaars stijl te herkennen en hierop af te stemmen ga je effectiever communiceren en beter vergaderen.

Rood: Dominant

Dit is iemand die graag het initiatief neemt tijdens het vergaderen. Communiceert kort en krachtig en neemt beslissingen waar dat kan, ook als dit niet zijn of haar taak is.

Kenmerken: Valt anderen in de rede, heeft een kort lontje, en gaat gemakkelijk het conflict aan. Rood wil geen lange discussies. Wil altijd winnen. Kan niet toegeven, waardoor de vergadering vast kan lopen.
Niet doen: met veel details komen, vaag worden, erom heen draaien, en voor hem beslissen.

Geel: Interactief

Dit is iemand die in een vergadering het hoogste woord voert en graag wil uitweiden over allerlei onderwerpen. Hij of zij kan overal over meepraten, is snel enthousiast, maar kan ook wat chaotisch zijn.

Kenmerken: Is verbaal heel sterk en heeft altijd een antwoord klaar. Kan de standpunten overtuigend brengen. Heeft moeite om concreet te worden en door te pakken, waardoor de vergadering kan blijven steken.
Niet doen: met veel details komen, hem negeren of kortaf en onpersoonlijk worden.

Groen: Stabiel

Dit is iemand die zich afwachtend en rustig zal opstellen in een vergadering. Laat anderen uitspreken en zal zich pas mengen in een gesprek als hij zich veilig genoeg voelt, of wanneer hij hiertoe uitgenodigd wordt.

Kenmerken: Houdt zich liever op de achtergrond. Komt sympathiek en aardig over. Groen is een bemiddelaar en kan heel goed compromissen sluiten die voor alle partijen acceptabel zijn.
Niet doen: van de hak op de tak springen, directief worden en te snel een beslissing willen forceren

Blauw: Consciëntieus

Dit is iemand die rustig is en nauwkeurig luistert. Hij heeft zich goed voorbereid en nagedacht over de onderwerpen. De C stelt gerichte vragen, heeft een mening, maar wacht wel op zijn beurt om iets te zeggen.

Kenmerken: Is een scherpe onderhandelaar en weet precies wat er is weggegeven en wat er al binnen is gehaald. Kan te rationeel en inflexibel zijn, waardoor de vergadering stroef en langdurig kan zijn.
Niet doen: persoonlijk worden, hem onder tijdsdruk zetten en de details achterwege laten.

Wilt u meer weten over het DISC-model en wat Odygós hierin voor u kan betekenen? Neem dan zeker even contact met ons op.

 

 Bron: managementsupport.nl